Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συμπεριλαμβάνεται στις αγχώδης διαταραχές και  χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες και απαράδεκτες σκέψεις. Το άτομο που βιώνει τέτοιες σκέψεις αισθάνεται έντονη δυσφορία, έντονο άγχος και ακολουθεί στερεοτυπικές νοητικές και λειτουργικές συμπεριφορές.

Είναι μια συχνή και χρόνια αγχώδης διαταραχή που συνοδεύεται από ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς. Οι  Ιδεοληψίες περιλαμβάνουν φόβους μόλυνσης από βρώμικα ή μη αντικείμενα, (μικροβιοφοβία), φόβους για την έλευση κάποιου κακού αν δεν γίνει κάποια συγκεκριμένη πράξη, υπερβολική ενασχόληση με την καθαριότητα και την τάξη των αντικειμένων (σε συγκεκριμένη θέση ή σειρά).

Οι ψυχαναγκασμοί από την άλλη είναι οι πράξεις ή σκέψεις που επαναλαμβάνονται σε συνεχή ρυθμό ως απάντηση στην ιδεοληψία. Στόχος των ψυχαναγκασμών είναι να καθησυχάσουν τις ιδεοληψίες του ατόμου! Λειτουργούν δηλαδή καθησυχαστικά για το άτομο αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που επιτελείται η πράξη- ο ιδεοψυχαναγκασμός! Επομένως για να ηρεμεί και να ισορροπεί τον εαυτό του «αναγκάζεται» να επαναλαμβάνει συνεχώς τις ψυχαναγκαστικές του πράξεις με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει ένα συνεχόμενο υπέρμετρο άγχος και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος!

Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο μέσα στη μέρα για να εκπληρώνουν τις ιδεοληψίες τους παρόλο που γνωρίζουν ότι είναι παράλογες, βιώνουν έντονη θλίψη και έντονο άγχος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα τους όπως στην εργασία τους, στο σχολείο, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στις δραστηριότητες τους και στις οικογενειακές τους σχέσεις. Γενικά αισθάνονται συνεχώς ανήσυχοι και αναστατωμένοι.

Η πορεία της διαταραχής γίνεται βαθμιαία αλλά οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν μια ξαφνική έναρξη και έξαρση των συμπτωμάτων τους μετά από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός όπως μια εγκυμοσύνη, μια απώλεια προσώπου, ένας χωρισμός ή ακόμη και ένα σεξουαλικό πρόβλημα.

Τα τρία βασικά αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι 1) η παθολογική αμφιβολία, 2) η αδυναμία τους στην ολοκλήρωση των ιδεοληψιών τους και 3) η μη φυσιολογική αποτίμηση του βαθμού κινδύνου (η μη φυσιολογική ερμηνεία που αποδίδουν στις καταστάσεις που τους βασανίζουν).

Πολλά άτομα με ΙΔΨ πιστεύουν ότι λαμβάνουν περισσότερη υποστήριξη συζητώντας την κατάσταση τους με την οικογένεια τους επειδή πιστεύουν ότι οι εκδηλώσεις της συμπεριφοράς τους είναι ανεξήγητη. Επιπλέον αρκετοί ασθενείς εξακολουθούν να αισθάνονται ότι οι άνθρωποι γύρω τους θα τους στιγμάτιζαν ως τρελούς!

Η   ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται από τη συμπτωματολογία συνήθως από τις πρώτες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες. Ακολουθούνται δομημένες συνεδρίες  που έχουν ως στόχο να φέρουν στην επιφάνεια το τρόπο Σκέψης, το Συναίσθημα, τη Συμπεριφορά σας και τα Σωματικά Συμπτώματα που βιώνετε! Είναι σημαντικό λοιπόν να συνδεθείτε με ένα ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα σας ενισχύσει θεραπευτικά και θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να τροποποιήσετε τα πρότυπα σκέψης σας που σας προκαλούν άγχος, αγωνία και θα έχει ως αποτέλεσμα την σωστή λειτουργικότητα αλλά και την ηρεμία σας!