Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Η συστημική ψυχοθεραπεία συμβάλει στην βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια τόσο με ατομικές όσο και με οικογενειακές συνεδρίες. Προσεγγίζει τα άτομα όχι ως μονάδες απρόσκοπτες που δρουν μονές τους αλλά ως αλληλοεπιδρών όντα μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα.  Επιπλέον   ενισχύει ψυχοθεραπευτικά την ουσιαστική επικοινωνία των γονέων με το σχολείο.

Η οικογένεια δεν αποτελεί ένα στατικό σύστημα αλλά αποτελεί ένα δυναμικό σχηματισμό όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία του. Είναι δηλαδή ένας ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται, αλληλοεπιδρά και επικοινωνεί ξεχωριστά με άλλα άτομα αλλά παράλληλα και μεταξύ του επί καθημερινής βάσης.   

Βασικό θέμα σε μια δυσλειτουργική σχέση (οικογενειακή, συζυγική, συντροφική, φιλική)  είναι η ανεπαρκής επικοινωνία. Γι’ αυτό και η συστημική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας της οικογένειας και σκοπός της είναι να αποκαλύψει τους αυστηρούς και άκαμπτους νόμους και ρόλους που καθορίζουν την επικοινωνία τους και να βοηθήσει τα μέλη της να διαμορφώσουν ψυχοθεραπευτικά περισσότερο εύκαμπτους και ευέλικτους κανόνες και ρόλους. Ένας άλλος γενικός στόχος είναι να βοηθηθούν τα άτομα να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους αλλά και να αντιληφθούν τις δυνατότητες που έχουν ώστε να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον Taschman ( 1975, σελ. 18), στο γνωστό βιβλίο «Βοηθώντας τις οικογένειες να αλλάξουν» , «…δεν υπάρχουν αιώνιες αρχές και αξίες, ή ένα σύστημα πεποιθήσεων, και οι ρόλοι των μελών της οικογένειας αλλάζουν σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε».