Γονείς και παιδιά σε περιορισμό (καραντίνα) λόγω Κορωνοιού

Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής φράσης quaranta giorni (σαράντα μέρες). Οι σαράντα μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος, κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης. Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά είδη ζώων καθώς και ως μέρος των συνοριακών ελέγχων σε μια χώρα.

Η καραντίνα αποτελεί περιορισμό στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων και στοχεύει στην αποτροπή της εξάπλωσης μιας ασθένειας και των παρασίτων.  Σχετίζεται δηλαδή με την ασθένεια και την αρρώστια, καθώς η καραντίνα εμποδίζει την κυκλοφορία αυτών που έχουν εκτεθεί σε μια μεταδοτική ασθένεια, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωμένη ιατρική διάγνωση.  Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο με την Ιατρική Απομόνωση, η οποία εφαρμόζεται σε άτομα που νοσούν από μεταδοτική ασθένεια και ως εκ τούτου απομονώνονται από τον υγιή πληθυσμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον Covid-19 όταν ο φονικός ιός άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία πρώτα στην επαρχία Ουχάν της Κίνας και την μετέπειτα σταδιακή εξάπλωση του σε όλον τον κόσμο!

Τα εμπορικά κέντρα, τα πάρκα, τα σχολεία αλλά και οι δουλειές έκλεισαν με αποτέλεσμα γονείς και παιδιά να βρίσκονται στον ίδιο χώρο καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εκεί που τα παιδιά δραστηριοποιούνταν με κάθε είδος δημιουργικής απασχόλησης , έκαναν τις βόλτες τους και έπαιζαν με τους φίλους τους ξαφνικά έχουν απαγορευτεί τα πάντα και τα παιδιά αλλά και οι γονείς αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε καινούργιες πραγματικότητες.

Η απορία πολλών γονέων είναι πως θα διαχειριστούν όλη αυτή τη καθημερινότητα με τα παιδιά τους. Ξαφνικά είναι κάθε μέρα Σάββατο και Κυριακή αλλά χωρίς να μπορούν να διοργανώνουν εξορμήσεις και βόλτες.

Γονείς

Θυμηθείτε πόσα βράδια γυρίζατε από την εργασία σας κουρασμένοι και ζητούσατε να είχατε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας. Θυμηθείτε κάθε Δευτέρα που ξεκινούσατε δουλειά και με ανυπομονησία περιμένατε να έρθει το τέλος της βδομάδας για να ξεκουραστείτε και να μπορέσετε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας. Θυμηθείτε πόσο άγχος βιώνατε μέσα στη βδομάδα με αποτέλεσμα να βιώνατε ενοχές επειδή δεν είχατε την όρεξη να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας. Θυμηθείτε όταν δεν σας έφταναν οι ώρες μέσα στη μέρα για να ασχοληθείτε με  την τακτοποίηση του σπιτιού αλλά και να κάνετε διάφορα μαστορέματα που συνεχώς αναβάλλατε.

Δημιουργείστε Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

Το κυριότερο είναι να δημιουργήσετε ένα γραπτό εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και να το τοποθετήσετε με μαγνητάκι στο ψυγείο σας για να είναι σε κοινή θέα για όλη την οικογένεια. Κάποιοι από σας εργάζεστε από το σπίτι, επομένως δημιουργήστε το πρόγραμμα σας ανάλογα με το καθημερινό σας ωράριο. Τις ώρες που δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας λόγω της εργασίας σας οργανώστε τα παιδιά σας με συγκεκριμένες δραστηριότητες  σε συγκεκριμένες ώρες. Ούτως ώστε να ακολουθούν το πρόγραμμα που θα φτιάξετε μαζί και να μην περιφέρονται άσκοπα στο σπίτι αλλά το κυριότερο να μην αποτελεί είδος απασχόλησης το κινητό ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή.

Δοκιμάστε τις γραπτές ευχάριστες δραστηριότητες.

Με συγκεκριμένη θεματική ενότητα (ο φίλος μου, τα αγαπημένα μου γενέθλια, η οικογένεια μου, ο αγαπημένος μου αστείος ήρωας) τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν και να γράψουν μια αστεία ιστορία που να αφορά το σχέδιο που θα φτιάξουν.

Δώστε στα παιδιά σας διάφορα υλικά που έχετε στο σπίτι όπως χαρτονάκια, αυτοκόλλητα, οδοντογλυφίδες, χαρτομάντηλα, χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, ψαλίδι, εφημερίδες, περιοδικά και παροτρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τις χειροτεχνίες. Να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά ξετρελαίνονται να δημιουργούν και η φαντασία τους είναι απεριόριστη!   

Δημιουργείστε ένα αλφαβητάριο με λέξεις που να περιγράφουν συναισθήματα και ζητήστε από τα παιδιά σας να τις χρησιμοποιήσουν σε προτάσεις που να αφορούν τους φίλους τους.

Παίξετε κλασσικά παιχνίδια που παίζατε εσείς όταν ήσασταν μικροί

Φιδάκι, γκρινιάρη, μονόπολη, διασκεδαστική παντομίμα, το παιχνίδι με το όνομα, ζώο , πράγμα εφόσον τα παιδιά ξέρουν να γράφουν. Δοκιμάστε τις ζωγραφομαχίες και την τρίλιζα!

Ευκαιρία είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα παζλ ακόμα και αν εσείς τα βρίσκεται ανιαρά! Τα παιδιά σας μέσω του παζλ θα βελτιώσουν τη μνήμη τους γιατί θα προσπαθήσουν τα θυμηθούν το χρώμα, το σχέδιο, τις λεπτομέρειες. Σχήματα και παραστάσεις θα αρχίζουν να επεξεργάζονται οπτικά! Στο τέλος μέσα από αυτή τη δραστηριότητα θα αρχίσουν να συγκρατούν σχήματα, γράμματα, αριθμούς, ζώα, φρούτα, εικόνες. Επιπλέον με τα παζλ τα παιδιά σας εξασκούνται στην υπομονή και την επιμονή, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και βρίσκουν τρόπους στην επίλυση προβλήματος, αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση τους!

Μαγειρέψετε

Κάντε τα παιδιά σας βοηθούς στη κουζίνα σας! Μη σκέφτεστε ότι τα παιδιά σας είναι αδέξια και θα σας λερώσουν. Δώστε τους δομημένες λειτουργίες όπως να ρίξουν τα υλικά στη κατσαρόλα, να σας ρίξουν το αλεύρι και τη ζάχαρη στο μίξερ! Αφήστε τα να φτιάξουν μόνα τους τα σάντουιτς τους! Βρείτε εύκολες συνταγές από το ίντερνετ για να φτιάξετε κουλουράκια, μπισκότα κλπ.  

Φωτογραφίες

Ανακαλύψτε παλιές φωτογραφίες σας σε άλμπουμ και δείτε τις με τα παιδιά σας. Δείξτε τους τον παππού και την γιαγιά σε νεαρή ηλικία! Πείτε τους ιστορίες που θυμάστε μέσα από τις φωτογραφίες που βλέπετε. Συνδέστε τις με φωτογραφίες δικές τους και πείτε τους ιστορίες που θυμάστε όταν ήταν πιο μικρά.

Συγύρισμα και καθαριότητα

Αφήστε τους να συγυρίσουν τα δωμάτια τους και να στρώσουν τα κρεβάτια τους χωρίς να κάνετε κριτική. Εάν υπάρχουν ατέλειες δεν πειράζει θα βελτιωθούν σιγά σιγά. Βάλτε τους να πλύνουν τα πιάτα, να τακτοποιήσουν το καθιστικό. Αυτές τις δραστηριότητες τις κάνουν πιο ευχάριστα εάν τους δημιουργήσετε ευχάριστο περιβάλλον επομένως βαλτέ τους μουσική.

Γιόγκα και γυμναστική

Βρείτε στο ίντερνετ μαθήματα γιόγκα και γυμναστικής και κάνετε όλη η οικογένεια μαζί. Θα χαλαρώσετε και εσείς αλλά και τα παιδιά. Μπορείτε κάθε φορά να «διορίζετε» ένα αρχηγό που θα κάνει μπροστά τις ασκήσεις.

Αυτές είναι μερικές προτάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε ούτως ώστε να δημιουργήσετε μια καθημερινή ευχάριστη ρουτίνα που σίγουρα τα παιδιά σας την έχουν ανάγκη.