Παιδιά με Αυτισμό και καραντίνα

Τα παιδιά τα οποία έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και κατανόηση ιδιαίτερα σε περιόδους γενικού εγκλεισμού! Η απότομη αλλαγή στη ρουτίνα τους και την καθημερινότητα τους, έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανισορροπία. Τα αυτιστικά παιδιά βιώνουν όλη αυτή την αναστάτωση περισσότερο από τον καθένα.

Τα παιδιά αυτά έχουν μια δυσκολία να μεταβούν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη και αν αυτό ακούγεται αυτονόητο για τα δικά μας παιδιά, για τα παιδιά με αυτισμό αυτό απαιτεί πολύ κόπο και προσπάθεια χρόνων για να επιτευχθεί, από τα ίδια αλλά και από τους γονείς τους και τους θεραπευτές τους.

Η ρουτίνα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη λειτουργικότητα τους αλλά και στη κατανόηση του κόσμου γύρω του. Δημιουργείστε τους μια καινούργια ρουτίνα που να θυμίζει τη παλιά τους ρουτίνα. Δοκιμάστε ότι έκανε το παιδί σας σε καθημερινή βάση στις εξωτερικές του δραστηριότητες να το κάνετε στο σπίτι.

Δημιουργείστε ένα πρόγραμμα ρουτίνας που να θυμίζει την καθημερινότητα του όσο πιο πολύ γίνεται! Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας! Το πρωί εντάξετε κάποιά είδους μαθήματα δραστηριοτήτων, ότι δηλαδή έκανε και στο σχολείο. Βρείτε στο ίντερνετ ασκήσεις που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του και δώστε του να ασχοληθεί.

Οι απογευματινές δραστηριότητες μπορούν να αντικατασταθούν στο σπίτι. Κάντε με το παιδί σας ευχάριστες εργοθεραπευτικές ασκήσεις. Σχεδιάστε διάφορα σχέδια σε άσπρο χαρτί και δώστε του ένα ψαλίδι να τα κόψει, δώστε του μια πετσέτα να σας σκουπίσει τα κουτάλια, δώστε του τα παπούτσια του να τα βάλει σε ζευγάρια, δώστε του τις κάλτσες του να τις βάλει σε ζευγάρια, δώστε του να φτιάξει ένα παζλ. Υπάρχουν τόσα ερεθίσματα μέσα στα σπίτια μας που ούτε εμείς δεν φανταζόμαστε και μπορούν να γίνουν πραγματικές ασκήσεις για τα παιδιά σας. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και τολμήστε!

Η αποθηκευμένη ενέργεια είναι ένα επιπλέον κεφάλαιο στη ζωή των παιδιών σας και αυτό το ξέρετε πολύ καλά! Βάλτε μουσική και βρείτε ασκήσεις γυμναστικής από το ίντερνετ και κάντε τις παρέα ή να τις κάνει με τα αδελφάκια του. Στη περίπτωση που δεν του αρέσει η μουσική κάντε τις ασκήσεις σας χωρίς μουσική. Δώστε του μια μπάλα και κάνετε διάφορες ασκήσεις. Να τη σηκώσει 10 φορές, να σας τη ρίξει 10 φορές, να καθίσετε στο πάτωμα και να κυλάει τη μπάλα προς το μέρος σας και να την κυλάτε πίσω προς το μέρος του (αυτές τις ασκήσεις μπορεί να τις κάνει και με τα αδελφάκια του εάν έχει). Δώστε του ένα μικρό κουβά να ποτίσει τις γλάστρες στο μπαλκόνι ή στο κήπο σας. Γεμίστε μια λεκάνη με χαλίκια μικρά και μεγάλα και ζητήστε του να τα χωρίσει σε ομάδες (μικρά, μεγάλα, χρώμα).

Αυτό που πρέπει να κάνετε σαν πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια καθημερινή ρουτίνα. Συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες δραστηριότητες για όλη τη βδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το πρόγραμμα επειδή θα είναι καθημερινό και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους τους και την αβεβαιότητα που βιώνουν.! Δημιουργείστε το πρόγραμμα όσο πιο κοντά στη παλιά του ρουτίνα!

Καλή επιτυχία!